Nome catalán: Eucaliptu
Nome galego: Eucalipto
Nome vasco: Eukalitú
Nome ingles: Blue gum tree
Familia: Myrtaceae
Hábitat: Prefire os solos lixeiramente acedos, zonas frescas e humedas. Non resiste o frio intenso e é un pouco sensible as sequias prolongadas. E natural de Australia e de Tasmania.
Reseña histórica: Os primeiros en utilizalo medicinalmente foron os aborixenes australianos polo seu aceite esencial. Untaban con este aceite as feridas mais graves e vian como cicatrizaban mais rapido. Tamen o utilizaban en zonas pantanosas, para reducir a humidade da zona.
Sustancias positivas: conten aceites esenciales (eucaliptol, eucazuleno), alcohol etílico, aldehído butirrica, valeriánica, acido glicolico, glicérico, homoserina, sustancias de acción antibiótica,flavonoides (rutina, quercetina…)
Métodos de cultivo ou recolección: utilizanse as follas das ramas adultas, recollidas no verán e outono. Secanse o sol e conservanse en botes de cristal ou en bolsas de papel.
Dolencias que cura: utilizase para convatir a asma, bronquite, dispepsia, gripe, resfriado e inflamacions bocais e de garganta.
Métodos de preparación: podese preparar de tres maneiras:
· Tintura: macerase durante 5 dias 5 gramos de follas frescas en 50 ml de alcohol de 60 grados. Colase a tintura e ponse nun frasco. Para a asma debese tomar 10 gotas de tintura con un pouco de auga.
· Decocción: fervense 20 gramos de follas de eucalipto, 10 gramos de regaliz e 5 gramos de canela en medio litro de auga durante 3 minutos. Deixase repousar o liquido uns minutos e pasase polo colador. Endulzase con mel e bebes dous vasos o día.
· Elixir: macerase durante 3 horas en 250 ml de auga 500 gramos de follas desfeitas. Filtrase o liquido cun pano e vertese outros 100 ml de auga, donde maceran outra hora mais. Filtrase tamen este liquido e unese ao primeiro. Despois quentase todo o baño maria e añadense 600 gramos de azúcar e deixase que se disolva. Por ultimo deixase repousar e añadese 100 gramos de ron ou coñac. A dosis e unha copa antes de cada comida.
No hay comentarios:
Publicar un comentario