Zingiber offcinalis
- Castelán: Jengibre
- Catalán: gingebre
- Galego: Xenxibre
- Vasco: zingiber
- Inglés: Ginger
Ubicación filoxenética:
División: Magnoliophyta
Familia: Zingiberaceae
Género: Zingiber
Descrición botánica:
É unha planta da familia das zingiberáceas, cuxo talo subterráneo é un rizoma horizontal moi apreciado polo seu aroma e sabor picante. A planta chega a ter 90 cm de altura, con longas follas de 20 cm.
HÁBITAT:
Crece en todas as rexións tropicais do mundo. As variedades máis caras e de maior calidade xeralmente proceden de Australia, India e Xamaica, mentres que as máis comercializadas cultívanse en China e Perú. Prefire chans soltos, ricos en materia orgánica e elevada capacidade de retención da auga. Para un mellor desenvolvemento require sombra parcial
RESEÑA HISTÓRICA:
Na Antigüedad esta especia vendíase xa en Atenas e en Roma. Os españois levárona a Centroamérica e actualmente é das illas do Caribe de onde nos chegan as mellores calidades.
O seu nome provén do antiquísimo idioma indoeuropeo, que derivou nos idiomas europeos e nos índicos: por exemplo, no actualmente case desaparecido idioma sánscrito dicíase shringavera, que significa corpo de corno
PRINCIPIOS ACTIVOS:
-Uso interno:
Aperitivo. Dixestivo. Carminativo. Antipirético. Antiséptico.
-Uso externo:
Analxésico local.
O aroma é debido a unha esencia que contén os terpenos seguintes: zingibereno (60%), zingiberol, cineol, felandreno, citral e borneol. O gusto acre e ardente provén dos fenoles seguintes: gingerol, shogaol e zingerona. Sales minerais. Resina, 5 a 8% (principios picantes)
USOS:
En investigacións médicas comprobouse que a raíz de jengibre é un efectivo tratamento contra as náuseas causadas polos mareos en medios de transporte, así como as padecidas polas mulleres embarazadas. Non se lle coñece efecto teratogénico, polo que é seguro durante o embarazo.
É así mesmo útil noutras dispepsias con náuseas e gastritis leve.[cita requirida] Nalgunhas pacientes pode agravar a gastritis se estiveron previamente tratadas con analxésicos antiinflamatorios. Pódese empregar en decocción ou en extracto fluído. Utilízase tamén como estimulante gastrointestinal, tónico yexpectorante, entre outros. É estimulante do sistema nervioso central e sistema nervioso autónomo. Contén antioxidantes. Externamente serve para tratar traumatismos e reumatismos.[cita requirida]. O abuso no seu consumo pode debilitar a visión.
PREPARACIÓN E USO:
Como final afrodisíaco deixámoslles unha receita con esta raíz milenaria:
Receita erótica: Os “ENCANTOS DO XENXIBRE"
PESCADO MARINADO CON JENGIBRE E VIÑO BRANCO
(4 PORCIÓNS)
PROCEDEMENTO:
1- Conseguir filetes de pescada ou brótola, preparar a marinada con:
- 4 ovos
- 300 cm3 de viño branco
- 100gr de Jengibre en po
- 200gr de fariña integral superfina
- sal e pementa a gusto
2- Cortar o peixe en tiras e levar a marinar -reservar 2 horas-, logo fritilas.
3- Para a guarnición: lavar 4 batatas medianas e levar ao forno tapadas con papel aluminio e cociñar ata que estean brandas, cortar unha tapita e retirar o puré cunha culler, mesturar con 100grs de queixo gruyere, aceite de girasol de primeira presión, sal e pementa a gusto, volver encher a batata e levar a gratinar por 5 minutos.
4- Para a salsa: preparar un caramelo claro con 200gr de azucre integral, retirar do lume e desglasarlo con vinagre de mazá (100 cm3), unha vez todo ben disolto agregar caldo de verduras, sal e pementa a gusto.
BIBLIOGRAFÍA É PÁXINAS WEB:
El jardín de hierbas aromáticas - Susaeta
Las plantas medicinales en el jardín - Susaeta
Guía de los árboles y arbustos de la península Ibérica y Baleares -Mundiprensa
No hay comentarios:
Publicar un comentario