Nome catalán: Gerdera. Gerdó
Nome galego: Frambruesa
Nome vasco: Elorri beltz
Nome ingles: Raspberry
Familia: Rosaceae
Hábitat: Medra particularmente nos montes e prados. Tamen se fan plantacions para alimento. E de fácil cultivo. Prefire solos profundos e acedos.
Reseña histórica: tradicionalmente so se utilizaban para a diarrea e para a saude femenina, incluindo o embarazo. Estaba considerado un remedio para o fluxo menstrual excesivo, e nos embarazos usabase para evitar complicacions.
Sustancias positivas: aceite esencial, ácidos cítrico e malico, azucares, antocianos, vitaminas B e C, taninos, pectinas e polifenoles.
Métodos de cultivo ou recolección: usanse as follas, flores e frutos, recollidas cando a planta esta en floración e secanse o sol.
Dolencias que cura: usase contra a diuresis, hemorroides, grietas na mama, fistulas anais, inflamacions bucais, inflamacions de garganta, inflamacions intestinais, inflamacions oculares e reumatismos.
Métodos de preparación: pode facerse de catro maneiras:
· Infusión: nunha taza de auga fervendo añadese media cucharada de follas secas. Colase o liquido e bebese enseguida. Debe repetirse a toma unhas tres ou catro veces.
· Decocción: poñense en 300 ml de auga 20 gramos de follas e fervense durante uns minutos. Colase o liquido e cando estea templado utilizase para facer gárgaras.
· Xarabe: esmagase unha cucharada de frambuesas frescas, nunha taza quentase unha pouca auga e mezclanse 2 cucharadas de azúcar e o zumo das frambuesas. Usase a mezcla para facer gárgaras para calmar as irritación da garganta.
· Bebida: poñense en infusión 500 gramos de frambuesas frescas nun litro e viño blanco de boa calidade. O cabo de 24 horas aplastanse os frutos cunha cuchara de madeira e colase todo. Recollese todo para unha botellas. Tamase por cada vaso de agua unha cucharada desta mezcla.
No hay comentarios:
Publicar un comentario